Speltbrood met gedroogde vruchten

Lekker, voedzaam en gezond… De ideale snack ­čÖé

Na wat rondsnuisteren in mijn kookboekcollectie, vond ik het het boek “Goesting in gezondheid” van Lynn De Merlier een recept voor een bananenspeltbrood met yoghurtdip. Ik maakte het klaar en was direct verkocht. Maar ik heb het recept toch nog wat proberen “pimpen” en heb er mijn eigen touch aan gegeven. Door lijnzaad en havervlokken toe te voegen krijgt je een nog vollere smaak, en ik gebruikte naast vijgen ook gedroogde appeltjes en cranberries om het geheel wat frisser te laten smaken. Het resultaat is een heerlijk zoet en voedzaam baksel, quasi zonder toegevoegde suikers.
Mijn versie ziet er als volgt uit:

Ingredi├źnten:
– 240g volkoren speltbloem
– 30g gebroken lijnzaad
-30 g havervlokken
– 2 rijpe bananen
– 5 gedroogde vijgen
– 2 eiwitten
– olijfolie
– kaneel
– eventueel andere gedroogde vruchten naar keuze

Bereiding:
Meng de bloem met het lijnzaad en de havervlokken. Snijd de vijgen in kleine stukjes en giet er een beetje kokend water over zodat ze enkele minuten kunnen wellen.
Prak de bananen en klop de eiwitten los. Voeg ze toe aan de bloem.
Voeg een scheut olijfolie toe aan de vijgen en laat nog enkele minuten staan. Voeg daarna de vijgen toe aan het beslag, en giet er een beetje water/olijfolie bij tot het deeg de gewenste consistentie krijgt.
Voeg kaneel toe naar smaak en eventueel andere gedroogde vruchten (bijvoorbeeld appel en cranberries).
Doe het beslag in een bakvorm en bak gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180┬░C.
Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *